Hoppa till innehåll
Hem » Kunskap och tankar kring stress och återhämtning | InLively » Vikten av att känna till olika typer av stress

Vikten av att känna till olika typer av stress

Schematisk bild

Bilden här nedan visar olika typer av stress som vi utsätts för. Ser rätt komplicerad ut. Och ändå är den långt i från fullständig. Den är uppdelad i fyra avsnitt som alla är lika stora. Vilket inte säger så mycket för oss som individer. För det skulle kunna vara så att en tårtbit utgör huvudsaken av all din stress. Samtidigt som en annan knappt finns i ditt liv. Jag vill ändå visa den här bilden för att synliggöra att stress handlar om många delar och är komplex.

Schematisk bild som illustrerar olika typer av stress.

Bildkälla: The Role of Stress and the HPA Axis in Chronic Disease Management: Principles and Protocols for Healthcare Professionals (Thomas G. Gui//iams Ph.D., The Point Institute” 2015

Stress är mer än ett synligt yttre hot

Stress är inte bara reaktionen när vi blir jagade av ett lejon eller en tight deadline. Genom att lära sig vad som är stress för mig kan jag också göra förändringar som minskar på stressen. Lär jag mig att se vad som stressar mig så kan jag hantera det på ett bättre sätt och också se till att jag får rätt typ av återhämtning. Vad som stressar varje person och hur mycket är unikt.

Vissa saker är vi väldigt medvetna om att de stressar oss. Medan vi inte har en aning om andra saker. Ta exemplet med svängigt blodsocker. Visste du att kroppen upplever det som stress? Att skaffa sig kunskap om vad som kan stressa och sedan skapa en känsla och förståelse för hur det påverkar mig, kan göra det lite lättare att skapa en struktur/vana/livsstil som är bra för en själv. Förståelsen för att svängigt blodsocker stressar kan tex. motivera till att testa äta ordentlig mat på mer regelbundna tider.

Att läka från stressrelaterad ohälsa handlar till viss del om att skaffa sig kunskap och undersöka hur den här kunskapen ger sig uttryck hos en själv. Hur påverkas jag av regelbundna mattider? Hur mår jag när jag får gå och lägga mig samma tid varje kväll? Vad händer med min energi när jag tar en långsam promenad? En rask promenad? Det handlar om att varsamt testa sig fram för att lära sig vad som funkar för en själv och vad man mår bra av.

Sammanfattning

Det finns många olika typer av stress och hur vi påverkas som individer är unikt. Bilden ovan synliggör att det finns mycket som vi kan jobba med för att må bättre. Genom att lära oss om stress och undersöka hur vi upplever den så blir det lättare för oss att hantera stressen och ge oss själva rätt typ av återhämtning.

Sen att olika typer av stress kräver olika typer av återhämtning, det får vi ta i ett annat inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.