Hoppa till innehåll
Hem » Kunskap och tankar kring stress och återhämtning | InLively » Vad är självmedkänsla?

Vad är självmedkänsla?

Självmedkänsla är en viktig del i att kunna ta hand om sig själv. Det är förmågan att vara snäll, förstående och accepterande gentemot sig själv, särskilt i svåra eller utmanande situationer. Det innebär att erkänna sin egen mänsklighet, inklusive brister och misstag, utan att döma sig själv hårt. Självmedkänsla handlar om att behandla sig själv med samma vänlighet och empati som man skulle visa en nära vän. Det handlar också om att vara medveten om sina egna känslor och behov, och att ge sig själv den omsorg och stöd som behövs för att må bra.

Definition av självmedkänsla

Självmedkänsla definieras av tre delar:

Vänlighet : Vi är snälla mot oss själva
Mänsklighet: Vi tar in och kan känna att vi inte är ensamma
Öppenhet: Vi möter smärtan vi befinner oss i men vi fastnar inte i den.

Graden av självmedkänsla visar sig särskilt tydligt när vi befinner oss i motgångar. Det är lätt att vi glömmer att vara snälla mot oss själva när det är tufft. Ofta driver vi på oss själva ännu mer då. Det är den delen av självmedkänsla som kallas vänlighet. Det är också vanligt att man känner sig ensam och isolerad när man är i en tuff period. Vilket ofta är en illusion som kommer från bristande självmedkänsla. Den delen kallas mänsklighet. Det kan också vara lätt att fastna i smärtan man känner och börja älta den. Om och om igen snurrar tankarna. Här brister självmedkänslan på sista punkten som är öppenhet.

Kristin Neff, Ph.D. är en pionjär inom forskning kring självmedkänsla och var den första att definiera och mäta begreppet, för mer än 20 år sedan. I videon nedan förklarar Neff vilka delar som ingår och varför.

Övning ger färdighet

Att öva Mindfulness innebär att man bland annat tränar sig i att se sin inre kritiker, att acceptera det som är och att inte döma. Man stärker helt enkelt de färdigheter som bygger en god självmedkänsla. Det är något som alla kan träna upp och något som vi jobbar mycket med inom återhämtningsterapin.

Loving-Kindness with Self-Compassion av Kristin Neff är en meditation jag kan rekommendera för att träna just självmedkänsla. Du hittar fler av hennes meditationer på InsightTimer som är en gratis meditationsapp.

I mitt föregående inlägg kan du läsa mer om självmedkänsla och hur det hänger ihop med att återhämta sig från känslomässig stress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.