Hoppa till innehåll
Hem » Kunskap och tankar kring stress och återhämtning | InLively » Återhämtning från känslomässig stress

Återhämtning från känslomässig stress

Typen av återhämtnings spelar roll

Återhämtning är något som behöver se olika ut beroende på vad det är som stressat oss. Det finns så otroligt många typer av stress och vi upplever dem alla olika. Läs mer om det i tidigare inlägg. Jämför tex. den känslomässiga stressen som en tuff livshändelse skapar med den fysiska stressen som ett hårt träningspass ger. Dessa två typer av påfrestningar behöver helt olika typer av återhämtning.

Generellt kan vi för lite om känslomässig återhämtning

Känslomässig stress är något vi generellt sett är väldigt dåliga på att hantera. Många av oss tar till taktiken att stoppa undan känslorna och köra på som vanligt när livet utmanar oss. Distansera oss från det jobbiga. Det är vad vi har fått lära oss och ofta något som är nedärvt sedan generationer tillbaka. Men vad är återhämtning i ett sådant läge? Lägga sig i soffan och titta på en serie? Njae, det kanske funkar om man stressat kroppen med ett hårt träningspass men är ingen bra taktik för att ta hand om sitt känsloliv. När vi utmanas i livet och upplever starka och utmanande känslor så behöver vi möta dessa känslor och vara med dem. Vi behöver ta hand om oss själva i det som är jobbigt och utöva självmedkänsla.

Att ge sig själv omsorg

Självmedkänsla är en viktig del i att kunna ta hand om sig själv. Det kan kännas främmande och vara svårt att ge sig själv omtanke och omsorg om man inte har gjort det tidigare. Då är det såklart helt okej att be om hjälp att bygga upp den förmågan. Att kunna visa självmedkänsla är något som utvecklas över tid och som kräver övning. Det är något som vi behöver för att kunna möta oss själva och ta hand om känslomässig stress i utmanande livssituationer.

Öva självmedkänsla

Olika typer av meditation kan vara ett sätt att öva sin självmedkänsla. Selena Lael har gjort en fantastisk guidad meditation på temat känslomässig läkning. Under Selenas meditation får vi öva oss på självmedkänsla och att släppa motståndet till det som vi önskar vore annorlunda.

Du hittar meditationen Self-Soothing | Emotional Healing av Selena Lael HÄR på InsightTimer (en gratis meditationsapp).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.